Surdeigsbrød

Nå har jeg testet surdeigstarteren, og den fungerer veldig fint. Så her kommer en oppskrift på brød jeg er veldig fornøyd med. Både min datter og jeg har glutenintoleranse, og dette brødet er et velkomment tilskudd i vår kost. Les gjerne hele oppskriften før du begynner. Og gi meg en tilbakemelding hvis det er noe vesentlig jeg har glemt. Eller dere har noen tips. Man blir aldri ferdig utlært.

 

Surdeigsbrød

1.steg: 

Bruk bakebolle av plast/glass/tre. Bland 1/2 kg  sammalt speltmel, med 1/2 l vann. Ha oppi 2-3 dl knuste linfrø. Hvis du vil bruke hele linfrø, så gjerne det. Jeg ser ikke helt næringsverdien i frø som kommer like hele ut som de gikk inn. Ha oppi en skvett surdeigstarter. Bland alt godt. La stå en time.

(Bruk gjerne anledningen til å mate starteren med mel og vann. Husk å bytte til rent glass/plastbolle, slik at det ikke danner seg mugg.Jeg setter min starter i kjøleskapet, slik at den bruker lengre tid på å "spise" opp det nye melet. Etter en ukes tid mater jeg starteren igjen)

2.steg

Bland 1-2 ss salt i 12 dl vann. Bland det oppi røren fra steg 1. Ha 1,5 kg speltmel (du blander selv hvor grovt du vil ha det) og elt deigen i noen minutter. Dekk bakebollen og la stå 8 - 24 timer. Når deigen er klar til å fylles i former, vil du se at den har hevet godt og har fått en merkelig seig konsistens,

Siden surdeig ikke er særlig glad i metall, bruker jeg keramikkformer. Disse smører jeg med soft melkefri margarin. Den slipper brødene lettest har jeg funnet ut. Av det jeg har i skapet vel og merke. Og fyller 3 former med like mye deig. Så lar jeg brødene heve i 1-6 t (det kommer an på hvor god starteren din er) før jeg setter dem inn i ovn på sterk varme. Jeg hiver inn et halvt glass lunkent vann, for å få god skorpe. Etter et par min setter jeg ovnen ned på 160-180 grader. Mine brød må stå 1,5 t før de er ferdig, men det kommer an på ovnen din. Dunk litt på dem når du tror de er ferdige. Det skal komme en mørk, hul lyd.

Når jeg tar ut brødene lar jeg dem stå i formen på en rist med klede over noen minutter. Hvis jeg prøver å ta ut brødene fra formen med en gang, sitter de som regel fast. Etter 5-10 min tar jeg brødene ut av formen og lar de stå på rist med klede over seg hele natta. Da kan jeg velge om jeg vil fryse i skiver, i halve eller hele brød. Eller ikke fryse i det hele tatt.

En brødskive til frokost med hvit geitost og kaffe.... Velbekomme!

(Du velger selv hvilket mel du vil bruke. Jeg kjøper økologisk spelt fra nettet, da det er nærmest det opprinnelige speltmelet i type) 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits